Hva slags gulv kan man legge i vinterhagen?

Hydracore fuktbestandig laminat vinterhage - Gulvhandelen

Hva er en vinterhage?

 

Vinterhage, hagestue, glassveranda, innglasset terrasse – disse navnene blir brukt litt om hverandre og ikke alltid likt, men de fleste leverandører synes å være enige om at det er en vesentlig forskjell mellom en vinterhage og en hagestue, og det er isolasjonsevnen.

De fleste er enige om å bruke begrepet vinterhage om en isolert hagestue som er tilknyttet resten av boligen med f.eks en verandadør eller tilsvarende – som er så godt isolert at den kan varmes opp og brukes gjennom vinteren. Det er gulv til vinterhagen vi tar for oss her.

 

 

Tenk på dette før du legger gulv i vinterhagen

 

En vinterhage bør ha en stabil, isolert og drenert såle.

Uansett hvor godt isolert vinterhagen er, så er det ikke som inne. Det er derfor ikke anbefalt å legge parkett eller tregulv, for eksempel, men å velge et materiale som tåler å ligge i et rom der klimaet er midt mellom ute og inne.

Mange som setter opp en vinterhage velger å støpe en såle i betong og legger inn varmekabler. Tar man først kostnaden med en vinterhage synes mange at det er greit å legge i litt ekstra påstøp og varmekabler.

De fleste gulv tåler undergulvsvarme godt, og den største påkjenningen for gulv i en vinterhage vil ikke være på vinteren, men om sommeren. Utfordringen kommer gjerne da solen står på som mest og temperaturen i vinterhagen blir ekstrem høy. 

De fleste interiørgulv som leveres har en toleransegrense for temperatur. Over dette nivået vil ikke produsentene garantere for gulvets stabilitet og egenskaper. Det er derfor avgjørende at man tar visse forhåndsregler når man har overflater eller innredning i vinterhagen som kan bli påvirket av ekstrem temperatur og sollys.

Her er to viktige forhåndsregler som vil gjøre det "levelig" for gulv i vinterhagen når solen står på som mest:

- Solskjerming, de fleste vinterhager har store vindusflater, det er viktig at man bruker solskjerming slik at solen ikke direkte "steker" interiøret og overoppheter det. Noen ganger kan glass eller plast også forsterke eller konsentrere sollyset, bruk solskjerming!

- Ventilasjon, sørg for god ventilering når det er som varmest. En tett eller innestengt vinterhage midt på sommeren kan bli varmet opp til ekstrem temperatur. Gjennomlufting er viktig, man ønsker ikke at vinterhagen blir et drivhus.

 Produsenter gir ingen garanti for bruk av interiørgulv i vinterhager hvor det utsettes for ekstremt høye temperaturer.

 

Hva slags gulv kan man velge til vinterhagen?

 

Vi kan i hovedsak anbefale Hydracore Laminatgulv til vinterhager, disse laminatgulvene tåler både fukt og temperatursvingninger bedre enn for eksempel tregulv, tepper eller rene vinylgulv. Vår erfaring er at de mest robuste gulvene er fuktbestandige laminatgulv, slik som Hydracore. Disse laminatgulvene har fuktbeskyttelse i kanter/klikksystem og fuktbeskyttet/impregnert kjerne.

Det er allikevel viktig å ta noen forbehold i vinterhager, mtp på solskjerming, ventilering og isolering på de ulike årstidene.

Ta gjerne kontakt med oss for spørsmål rundt gulv i din vinterhage.