Hva slags gulv kan man legge i vinterhagen?

Hva slags gulv kan man legge i vinterhagen?

Hva er en vinterhage?

Vinterhage, hagestue, glassveranda, innglasset terrasse – disse navnene blir brukt litt om hverandre og ikke alltid likt, men de fleste leverandører synes å være enige om at det er en vesentlig forskjell mellom en vinterhage og en hagestue, og det er isolasjonsevnen.

De fleste er enige om å bruke begrepet vinterhage om en isolert hagestue – som er så godt isolert at den kan varmes opp og brukes gjennom vinteren. Det er gulv til vinterhagen vi tar for oss her.

 

Tenk på dette før du legger gulv i vinterhagen

En vinterhage bør ha en stabil, isolert og drenert såle.

Uansett hvor godt isolert vinterhagen er, så er det ikke som inne. Du kan derfor ikke legge parkett eller herdet tregulv, for eksempel, men må velge et materiale som tåler å ligge i et rom der klimaet er midt mellom ute og inne.

Mange som setter opp en vinterhage velger å støpe en såle i betong og legger inn varmekabler. Tar man først kostnaden med en vinterhage synes mange at det er greit å legge i litt ekstra på støp og varmekabler.

De fleste gulv tåler undergulvsvarme godt, og den største påkjenningen for gulv i en vinterhage vil ikke være på vinteren, men om sommeren. Utfordringen kommer gjerne da solen står på som mest og temperaturen i vinterhagen blir ekstrem høy. 

De fleste interiørgulv som leveres har en toleransegrense for temperatur, over dette nivået vil ikke produsentene garantere for gulvets stabilitet og egenskaper. Det er derfor avgjørende at man tar visse hensyn når man har overflater eller innredning i vinterhagen som kan bli påvirket av ekstrem temperatur og sollys.

Her er to viktige forhåndsregler som vil gjøre det "levelig" for gulv i vinterhagen når solen står på som mest:

- Solskjerming, de fleste vinterhager har store vindusflater, det er viktig at man bruker solskjerming slik at solen ikke direkte "steker" interiøret og overoppheter det.

- Ventilasjon, sørg for god ventilering når det er som varmest. En tett eller innestengt vinterhage midt på sommeren kan bli varmet opp til ekstrem temperatur. Gjennomlufting er viktig, man ønsker ikke at vinterhagen blir et drivhus.

 

Hva slags gulv kan man velge til vinterhagen?

Vi kan i hovedsak anbefale to typer gulv til vinterhage, disse tåler både fukt og temperatursvingninger bedre enn for eksempel tregulv, tepper eller rene vinylgulv. Det første gulvet som mange velger er "Rigid" klikkvinyl med komposittkjerne. Det er viktig å ikke blande dette med tradisjonelle vinylgulv på rull eller klikkvinyl uten rigid kjerne. Rene vinylgulv er følsomme for varme og vil raskt deformere seg. Det andre alternativet er laminatgulv av god kvalitet og impregnerte skjøter og kjernematerialet. Disse laminatgulvene tåler fukt bedre enn tradisjonelle/tidligere laminatgulv.

 

Hos Gulvhandelen finner du følgende produktserier med Rigid klikkvinyl og laminatgulv med ekstra fuktbeskyttelse: