Hva er et naturlig og miljøvennlig gulv?

Gulvhandelen naturlige miljøvennlig gulv skog miljø natur

Etterspørsel etter naturlige materialer har bare økt de siste årene. Vi tar inn mer og mer naturlige materialer i hjemmene våre og er bevisste på nærhet til naturen og å ta vare på den. Flere ønsker derfor å velge gulv av naturlige og bærekraftige råmaterialer.

Økologi og comfort kombinert

Når det gjelder naturlige bomiljø tenker mange umiddelbart på tregulv i ulike varianter. Ekte tregulv er et av de mest populære naturlige gulvene og et gulv som aldri går av moten. Vi kan tilby en rekke gulv laget av naturlige råvarer - og et tregulv kan være aktuelt selv for små budsjetter.

Massiv heltre parkett

Når naturlige materialer vurderes for oppholdsrom er tre uunnværlig. Å velge et gulv i ekte tre av høy kvalitet fører med seg flere fordeler som f.eks et behagelig inneklima. Massive heltre gulv består av ett lag rent massivtre. Disse gulvene kan slipes igjen og igjen og utseendet kan fornyes på denne måten. Disse gulvene er ment å vare livet ut og byr på en luksus som også kommer med en pris. Fra et miljøperspektiv så er disse gulvene rene naturprodukt, men mengden nytt trevirke som går med i produksjonen er mange ganger mer enn en vanlig parkett, og flere titalls ganger mer enn i et herdet tregulv.

Parkett - lamellparkett

Et rimeligere alternativ til heltregulv, og mye vanligere er flerlagsparkett som også har en høy andel ekte tre. I motsetning til heltre så har vanlig parkett et toppsjikt, oftest i eik, og så en kjerne av en rimeligere tresort eller HDF. Nederst finner man et tresjikt som er med på å stabilisere gulvet. Tradisjonelt sett har parkett hatt en kjerne av f.eks furu eller gran, men flere produsenter har fått øynene opp for HDF som kjernemateriale. Dette fordi det gir et mer stabilt tegulv, høyere egenvekt som gjør gulvet mer stille og transporterer undergulvsvarme mer effektivt til toppen. HDF består stort sett av trevirke og bindemidler som er presset sammen under svært høyt trykk. Den hardere kjernen fører også til at gulvet ikke får slagskader like lett som tradisjonell parkett. HDF kan produseres av resirkulert trevirke og det tengs derfor betydelig mindre trevirke. Parkett kan også slipes flere ganger og installeres gjerne flytende med et klikksystem.

Herdet tregulv - ekte og naturlig

Moderne produkter slik som Lindura herdet tregulv beviser at et rent naturprodukt ikke behøver være skjørt eller mer kostbart. Kombinasjonen av et toppsjikt i ekte og naturlig tre, forsterket med mineralske komponenter og en stabil HDF kjerne gir disse gulvene en overlegen styrke og stabilitet. Alle som verdsetter et naturlig tregulv som tåler mye bør gjøre seg kjent med denne teknologiske materialkombinasjonen som Lindura herdet tergulv er.

Laminatgulv

De fleste tenker ikke på laminatgulv som et gulv bestående av naturlige råvarer. Det er som regel laget av tre, papir og melamin, og er derfor laget av 100% naturlige råmaterialer. Før ble laminat ansett som et billig alternativ til parkett, men de moderne versjonene av dette ofte undervurderte gulvet er flotte alternativer som har utviklet seg mye de siste årene. I tillegg til en mengde ulike design har disse gulvene en kraftig kjerne og overflate som tåler mer enn et tregulv. Med dette naturlige gulvet trenger man ikke grave like dypt i lommeboken, eller bekymre seg for merker, søl og vedlikehold.

Å velge naturlig gulv

Ønsker du velge et helt naturlig gulv kan du følge disse kriteriene:

Alle komponenter i gulvet må bestå av naturlige råmaterialer, fra toppen til kjernen og underlaget.

Det kan være lurt å sammenligen produsentene sine spesifikasjoner og andel naturlige råmaterialer som er brukt. Sertifiseringer som Blue Angel, Svanen, EU-blomsten indikerer at materialene er miljøvennlige.

Hvis materialene også stammer fra bærekraftig skog er det også normalt at de er merket med sertifisering fra PEFC eller FSC.