Herdet tregulv vs parkett - Hva er forskjellen?

Når det kommer til valg av tregulv, er det mange alternativer å velge mellom. Blant de populære valgene finner vi herdet tregulv og tradisjonell parkett. På overflaten er det lite som skiller de to fra hverandre, men oppbyggingen og egenskapene er det forskjell på.

Forskjeller

Lindura herdet tregulv og tradisjonell parkett skiller seg på flere måter. Tradisjonell parkett er vanligvis laget av flere tynne lag med tre som er limt sammen. Et stabiliserende bunnsjikt av furu eller gran, en tykkere kjerne av furu eller gran og et hardtre sjikt på toppen i f.eks eik (typisk 2,5-3mm). Herdet tregulv derimot har en mer avansert oppbygging, som består av et bunnsjikt i nordisk furu eller gran, en HDF-kjerne (High-Density Fiberboard) og et herdende trefiberpulver som fusjoneres med et tynt trelag på toppen. Denne konstruksjonen gir herdede tregulv økt stabilitet og gjør det mer motstandsdyktig mot slag og inntrykksmerker.

Hvor hardt et treslag er, måles etter Brinell-skalaen, som sier noe om hvor stor plastisk deformasjon et materiale tåler. Vanlig eik har et Brinell-verdi på 3,7 mens et herdet tregulv har Brinell 10,0.

Hardhet herdet tregulv vs parkett - Gulvhandelen

Fordeler med Lindura herdet tregulv

1. Stabilitet: På grunn av sin HDF-kjerne er Lindura gulv mindre utsatt for krymping og ekspansjon grunnet temperatur- og fuktighetsendringer sammenlignet med tradisjonell parkett.

2. Holdbarhet: Herdet tregulv er kjent for høyere slitestyrke og motstand særlig mot inntrykksmerker.

3. Enkel installasjon: Lindura herdet tregulv kan installeres ved hjelp av smarte klikksystemer, noe som gjør det enkelt å montere, raskere leggetid og er ideelle for gjør-det-selv-prosjekter.

4. Store formater kan legges flytende grunnet bedre stabilitet, og til en langt rimeligere pris enn tradisjonell parkett i tilsvarende størrelse og utseende.

Lindura herdet tregulv oppbygging gulvhandelen

Herdet tregulv er for hardt og toppsjiktet er for tynt til å kunne slipes ned, men grunnet sin hardførhet vil det ikke være samme behov for dette. Sår og skader repareres lokalt med f.eks smeltevoks dersom uhellet skulle være ute på samme måte som på tradisjonell parkett. De lakkerte variantene kan pusses ned og lakkeres på nytt, mens de oljede variantene kan dyprenses og re-oljes.

Fordeler med tradisjonell parkett


1. Kan slipes helt ned for å fornye gulvet (husk at v-fas ofte blir mindre synlig evt borte ved sliping).

2. Et enda større utvalg av formater, produsenter og dekorer.

Det er viktig å være klar over at herdet tregulv er et ekte tregulv og at man i overflaten kan få riper slik som i andre gulv, selv om flere hevder at ripemotstanden er bedre enn i tradisjonell parkett.

Miljø og bærekraft

Når det gjelder miljøaspektet, er det viktig å vurdere bærekraft og ressursbruk. Tradisjonell parkett, når den er produsert av sertifiserte leverandører, kan være et miljøvennlig valg. Treslagene kan komme fra forvaltede skoger, der trær blir erstattet og nye blir plantet. Det er også mulig å velge parkett som er behandlet med naturlige oljer og lakk for å minimere kjemisk eksponering.

På den annen side bruker Lindura herdet tregulv teknologien til sin fordel når det gjelder bærekraft. Ved å kombinere tre og HDF i konstruksjonen, kan det oppnås en mer effektiv bruk av treverk. Mindre tre brukes i hvert panel, samtidig som det opprettholder den naturlige treutseendet på overflaten. Dette kan redusere avskoging og bidra til å bevare verdifulle ressurser.


Det er viktig å merke seg at begge gulvtypene påvirkes i ulik grad av innendørsklimaet. På grunn av sin struktur og herdingsprosess har herdet tregulv en tendens til å være mer stabilt når det gjelder fuktighet og temperaturendringer. Dette kan være gunstig for rom der klimaet varierer mye eller der det er lav luftfuktighet typisk på vinterstid. Parkettgulv kan derimot være mer følsomme for slike forhold og kan ekspandere eller kontrahere mer.

Avslutningsvis er både Lindura herdet tregulv og tradisjonell parkett attraktive alternativer for gulv i hjemmet ditt. Uansett hvilket valg du tar, vil begge alternativene gi en varm og innbydende atmosfære til ditt hjem. Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål til herdet tregulv eller forskjeller kontra parkett og laminat.